Siirry sisältöön

blogi

« < 1 2 > »

Liikunnallista kevättä ja kesää

 

Keväinen tervehdys täältä Jokilatvan opiston liikuntapuolelta!

Talvi- ja kevätkausi alkaa tehdä loppuaan ja kesäjumppiin ilmoittautuminen on parhaillaan menossa. Ilmat ovat olleet suotuisat ulkona liikkumisellekin; kantohanget ja auringonpaistetta. Ei ihme, että jumpissa on väki vähentynyt. Toisaalta näinhän sen pitää mennäkin. Pimeän ja kylmän talven ajan on monipuolisesti ja ahkerasti liikuttu sisällä, joten tekee ehdottaman hyvää siirtyä pikku hiljaa raikkaaseen ulkoilmaan haukkaamaan happea ja keräämään D-vitamiinia varastoon seuraavaa pimeää jaksoa varten.

Kesäliikuntakuviot pyörähtävät käytiin pikku hiljaa. Tänään alkaa juoksukoulu, johon on mukavasti ilmoittautunut sekä aloittelijoita että kokeneempia juoksijoita. Ilmakin on oikein veikeä, sataa reippaasti räntää. Muut kesäliikunnat alkavat huhtikuun loppupuolella ja kesäkuun alussa. Tarjolla on mm. zumbaa, pumppia, piloxingia, corea ja kahvakuulaa.

Tulevaa lukukautta 2012–2013 jo suunnitellaan täydellä teholla ja toiveissa on saada monipuolinen liikuntatarjonta, jotta jokainen löytää itselleen sopivia liikuntaharrasteita, sopivana ajankohtana ja sopivassa paikassa. Osa tämän vuoden jumpista jää odottamaan hyllylle tulevia vuosia, uusia jumppia alkaa ja uusia jumppien ohjaajia astuu riveihimme. Toivottavasti muutokset ovat asiakkaiden kannalta myönteisiä.

Ohjelman suunnittelu on yllättävän monimutkaista monien huomioon otettavien tekijöiden kanssa. Pitää kiinnittää huomiota ohjaajien ja asiakkaiden toiveisiin, tilan käyttömahdollisuuksiin, jumppien aikataulutukseen, siten että ne eivät mene päällekkäin asiakkaiden näkökulmasta ja ohjaajat ehtivät siirtyä paikasta toiseen.

Itselleni vuosi on ollut mielenkiintoinen hyppy tuntemattomaan. Paljon tullut opittua ja kokeiltua yrityksen ja erehdyksen kautta. On ollut ihana liikkua yhdessä! Ensi vuonna kuitenkin palailen lukiolle virkaani ja jatkan vähäisessä määrin jumppien vetämistä.

Liikunnallista kevättä kaikille!

Terveisin Katri Hautakangas 

Kansalaisopistojen kasvatus- ja sivistystehtävä

 

Vapaan sivistystyön historiaa

Vapaan sivistystyön historia ulottuu 1700-luvulta lähtien kansanvalistustyöhön, jossa sivistyneistö pyrki sivistämään rahvasta kansanosaa pois ”tyhmyydestä” tai ”tietämättömyydestä”. Rahvas nähtiin oppimattomana, valistusta tarvitsevaksi joukoksi. Usein valistus oli kuitenkin sivistyneistön päämääriin tähtäävää, jossa unohdettiin valistusajattelun todelliset päämäärät, vapaa, itsenäinen ja oman järjen avulla toimiva ihminen.

Kansansivistyksen lähtökohdat olivat erilaiset kuin kansanvalistustyön. 1800-luvun lopusta alkaen ja viimeistään kansalaissodan jälkeen kansansivistys otti lähtökohdakseen kansan tai jonkin kansaosan omaehtoiset pyrkimykset asemansa parantamiseen. Kansansivistyksen päämäärät olivat kansalaisten omista tarpeista ja vapaasta oppimisen halusta lähteviä. Kansansivistyksen tärkeitä arvoja ovat olleet monipuolinen itsensä kehittäminen ja tasa-arvo sekä demokratia ja moniarvoisuus. Kansansivistys on alusta lähtien korostanut yhteisöllisyyden merkitystä ja monipuolista vuorovaikusta toiminnassaan.

Kasvatus ja sivistys kansalaisopistossa

Kasvatuksen yksi merkitys on opettaminen. Kansalaisopistoilla on merkittävä kasvatus- ja opetustehtävä, koska huomattava osa toiminnasta kohdistuu lapsiin ja nuoriin. Heille toiminta on kasvattavaa, joka tapahtuu turvallisessa ympäristössä pedagogisesti ammattitaitoisten opettajien toimesta. Toinen merkittävä kohderyhmä ovat aikuiset ja seniorikansalaiset. Heille kansalaisopistojen toiminta perustuu ohjaukselliseen toimintaan, jossa opettaja ja oppilas toimivat yhdessä vertaisina ihmisinä.

Sivistyksen yksi merkitys on oppiminen. Sivistys tarkoittaa niitä tietoja ja taitoja, joita ihminen on oppinut kouluissa, työssä ja erilaisissa elämäntilanteissa. Sivistysprosessi on koko elämän kestävä prosessi, jossa korostuu elinikäisen oppimisen idea. Kansalaisopistojen merkitys ihmisten sivistysprosessissa on huomattava. Lapsille ja nuorille opetetaan erilaisia tietoja ja taitoja, jotka tukevat heidän kasvua. Aikuisilla korostuu uusien tietojen ja taitojen oppimisen lisäksi toimintaan osallistuminen. Kansalaisopistot yhdistävät ihmisiä yhteen kokemaan yhteisöllisyyttä, jossa tärkeää on toisten ihmisten tasavertainen kohtaaminen ja vuorovaikutus vertaisten kanssa.   

Kansalaisopistojen merkitys tänään

Tämän päivän vapaa sivistystyö perustuu kansansivistyksen viitoittamalle tielle. Kansalaisopistoissa korostetaan itsensä kehittämistä ja elinikäisen oppimisen mahdollisuutta. Lisäksi tärkeitä arvoja ovat tasa-arvon edistäminen, moniarvoisuuden ja demokratian ihanteiden lisääminen. Kansalaisopistot tarjoavat monipuolista toimintaa erilaisille ihmisille, joille oppiminen voi olla tavoitteellista tai harrastuksenomaista.

Kansalaisopistojen merkitys tulee lisääntymään monilla elämänaloilla. Esimerkiksi, Suomessa seniorikansalaisten määrä lisääntyy, heille kansalaisopistojen toiminta voi merkitä yhteisöllisyyden jatkumista työelämän jälkeen ja toisaalta fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä. Toiseksi, nuorten syrjäytyminen on Suomessa suuri ongelma. Kansalaisopistot voivat omalta osaltaan vetää nuoria mielekkäisiin harrastustoimintoihin, jossa lapset ja nuoret voivat kokea turvallisuutta ja hyväksyntää turvallisten aikuisten ohjauksessa.

”Arjen virrasta innon lähteelle” kuvaa erinomaisesti Jokilatvan opiston kasvatus- ja sivistystehtävää. Kurssitarjonta lähtee kansalaisten toiveista ja tarpeista ja opetus tapahtuu ammattitaitoisten opettajien toimesta. Opettajilla on oman opetettavan kurssin tiedot ja taidot, joita he opettavat kurssilaisille. Kansalaisopistojen kasvatus- ja sivistystehtävä on nyt ja tulevaisuudessa tärkeä. Sen tehtävä on omalta osaltaan tukea ja ylläpitää kotien, koulujen ja yhteiskunnan muiden tahojen kanssa kaikenikäisten ihmisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä elinikäisen oppimisen ideaa.

Anssi Harmaala
työharjoittelija / kasvatustieteiden opiskelija 

Arjen virrasta innon lähteelle!

Mikä on Jokilatvan opisto?

Jokilatvan opisto on Haapajärven, Nivalan, Pyhäjärven ja Reisjärven alueella toimiva kansalaisopisto, jossa voivat kaiken ikäiset kuntalaiset opiskella ja harrastaa. Lukuvuoden 2011-2012 tuntimäärä on noin 22 000. Haapajärvellä opetustuntimäärä on noin 6 000, Nivalassa noin  8 000, Pyhäjärvellä noin 5 400 ja Reisjärvellä noin 2 600. Opetusta järjestetään vuosittain runsaalla 800 kurssilla. Opetuksesta noin 30% on musiikin opetusta, 25% käden taitojen opetusta, 22% liikunta- ja terveysalan opetusta, 10% kuvataiteen opetusta ja 8% kielten opetusta.

Uutta koulutustarjontaa lukuvuonna 2011-2012

Tuleva lukuvuosi sisältää aiemmilta vuosilta tuttuja kursseja, mutta runsaasti myös aivan uutta kurssitarjontaa. Uusia kursseja on erityisesti kielissä, kädentaidoissa, kuvataiteissa ja liikunnassa. Keväällä ja kesän aikana esitettyjä toiveita olemme mahdollisuuksien mukaan yrittäneet toteuttaa. Itselle sopivia ja kiinnostavia kursseja kannattaa etsiä opiston koko toiminta-alueelta!

Vapaaoppilaspaikkoja alle 16 –vuotiaille opiskelijoille

Jokilatvan opistossa myönnetään viisi (5) vapaaoppilaspaikkaa kutakin osastoa kohden eli yhteensä 20 vapaaoppilaspaikkaa. Tarkemmat hakuohjeet esitellään näillä sivuilla.

Opintoseteleitä haettavana

Opetusministeriö on myöntänyt Jokilatvan opistolle 11 000 euron määrärahan kohdennettavaksi maahanmuuttajien, senioriväestön (+63 v.) ja eläkkeellä olevien, työttömien sekä alhaisen pohjakoulutuksen omaavien ja oppimisvaikeuksia kokevien henkilöiden koulutusten kurssimaksuihin. Opintoseteliä voivat hakea em. kohderyhmiin kuuluvat henkilöt erillisellä hakulomakkeella, joka on tulostettavissa opiston verkkosivuilta osoitteessa www.jokilatvanopisto.fi. Hakemus voidaan lähettää myös www-lomakkeena samasta osoitteesta.

WWW-ilmoittautuminen palvelee ympäri vuorokauden

Jokilatvan opiston www-ilmoittautumisjärjestelmä mahdollistaa ympärivuorokautisen kurssi-ilmoittautumisen. Palvelu toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan siten, että uusi käyttäjä rekisteröityy palvelun käyttäjäksi, vahvistaa sähköpostiinsa ilmoitetun linkin kautta rekisteröitymisensä ja kirjautuu ilmoittamillaan tunnuksilla web-palveluumme. Tämän jälkeen käyttäjä voi kurssiselailun kautta valita ne kurssit, joihin haluaa ennakkoilmoittautua.

Www-ilmoittautumisjärjestelmämme on käyttäjäystävällinen. Ilmoittautua voi itselle parhaiten sopivana ajankohtana eikä tarvitse jonottaa puhelimessa. Lisäksi järjestelmä ilmoittaa heti, onko saanut opiskelijapaikan. Sähköpostitse ilmoittautumisia ei oteta vastaan. Vanhojen tunnusten toimivuus kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisen alkua. Ongelmatilanteissa voi ottaa yhteyttä opiston toimistoon. Tarkemmat ohjeet on esitelty jäljempänä.

Tervetuloa opiskelemaan ja hyvää alkavaa lukuvuotta kaikille!
Jokilatvan opiston väki