Puukkokurssi Nivalassa

Vöyrin puukko -kurssi Nivalassa 25.11.-11.12.2011 

Kun Ruotsi-Suomen hallitsijana oli Kaarle XII ja vallankahvaa kääntelivät aateliset, syntyi Vöyrin rannikkopitäjässä puukkomalli, jota voitaneen pitää ensimmäisenä tyyppipuukkona maassamme.

Vöyrin puukon syntymää on vaikea todentaa tarkasti. Eräät lähteet arvelevat sen tulleen käyttöön noin 1750 tienoilla, mutta on muistettava, että puukkoja on valmistettu maassamme ainakin yli 2000 vuotta ja myös Vöyrillä varmasti ennen mainittua vuosilukua.

Seutukunnalla perimätietoihin pohjautuvien keskustelujen pohjalta saattaisi olettaa, että samankaltainen rakennustapa puukoissa otettiin käyttöön jo 1700 luvun alussa. Puukon muodot viittaavat helposti saksaan, mutta kansatieteilijä Sakari Pälsi puolestaan arvelee puukon symmetrisen tuppimallin juontuvan paljon lähempää, eli aatelisten symmetrisistä tikarin tupista.

Jos kerran herroilla oli sellainen vyöllään, niin totta kai rahvaankin sivuaseen tuli olla saman muotoinen. Tämä selitys tuntuu melko luontevalta ja on muistettava, että muoto on varmasti kehittynyt pitkän ajan kuluessa ja on ollut valmiina tiedossa kun puukkoja on ryhdytty valmistamaan. Puukot olivat upeasta ulkonäöstään huolimatta päivittäisessä työkäytössä.

Jokilatvan opisto järjestää tämän upean perinnepuukon rakennuskurssin Nivalan yläasteen teknisen työn tiloissa alkaen pe 25.11 ja kurssi jatkuu edelleen kahtena seuraavana viikonloppuna. Puukkojen on määrä valmistua 60 opetustunnin aikana. Opettajana toimii tutusti puukkoseppä ja vuoden 2010 puukkomestari Taisto Kuortti.

Ilmoittautua voi opiston toimistoon vaikkapa puhelimella 044- 4456167 tai netin kautta.

Tämän hienon puukon voi nähdä helmikuussa 2012 ensi-iltansa saavassa Härmä –elokuvassa, jossa kurssin opettaja Taisto Kuortti toimi tärkeässä teknisessä tehtävässä puukkovastaavana. Hän valmisti elokuvaa varten yli 60 vöyriläistä puukkoa. Elokuvan päähenkilönä nähdään mm. Mikko Leppilampi. Elokuvan lisätietoja voi katsoa osoitteesta http://www.harmaelokuva.fi.

Lisätietoja:   
Taisto Kuortti 0400-816 206
Kim Oja 044-4456 167

Takaisin | Arkisto