Siirry sisältöön

Messu uskonpuhdistusajan tyyliin 10.11. Haapajärven kirkossa

Uskonpuhdistuksen muistopäivänä su 10.11.2019 klo 18.00 vietetään Haapajärven Kristuksen kirkastumisen kirkossa messua uskonpuhdistuksen ajan tapaan.

Suurin osa messun historiallisesta materiaalista on peräisin suomalaisista 1500- ja 1600-luvun käsikirjoituksista. Historiallisina lähtökohtina ovat luonnollisesti myös Lutherin Formula Missae (1523) ja Saksalainen messu (1526) sekä hänen kynästään lähteneet kansankieliset virret.

Messun historiallista kirkkolaulua on harjoiteltu syksyn ajan Jokilatvan opiston kurssilla. Musiikinopettaja Pekka Piironen on opettanut vanhoja sävelmiä Haapajärvellä viikoittain. Kurssi on kiinnostanut yli kuntarajojen, ja esilauluryhmässä onkin osallistujia Haapajärven lisäksi Nivalasta ja Reisjärveltä.

Messuviikonloppuna MuT Hilkka-Liisa Vuori pitää työpajan messun esilauluryhmälle. Vuori on tutkinut keskiaikaisia lauluja väitöstyössään aiheena Naantalin birgittalaissisarten laulut. Hänen viimeisin tutkimuksensa on käsitellyt Tuomas Akvinolaiselle omistettujen rukoushetkien lauluja. Vuori opettaa keskiaikaista kirkkolaulua Sibelius-Akatemiassa ja myös pitää kursseja eri puolella Suomea ja ulkomaillakin. Hän on lauluvastaava ja kanttori Helsingin Kallion seurakunnan Keskiaikaisessa messussa, Hiljaisessa rukouslaulumessussa, jota vietetään joka keskiviikko. Vuori on laulaja duossa Vox Silentii, joka julkaisi 14:sta cd-levynsä syyskuussa aiheena Hildegard Bingeniläisen laulut. Haapajärven vierailulla Vuori haluaa erityisesti viedä Pekka Piirosen kurssilaisia syvemmälle keskiaikaisten laulujen modaliteettiin ja kirkkotilan soitattamiseen.

Haapajärven seurakunta toivottaa tervetulleeksi messuun. Messussa saarnaa ja on liturgina kirkkoherra, lääninrovasti Kari Tiirola ja esilauluryhmää johtavat Pekka Piironen ja Hilkka-Liisa Vuori. Seurakuntalaisilla on mahdollisuus tutustua vanhoihin sävelmiin kirkossa tunti ennen messun alkua klo 17. Itse messu alkaa siis klo 18.

Takaisin | Arkisto